Skip links

Building our sustainable future

Prezentarea proiectului
PREZENTAREA PROIECTULUI

Proiectul "BUILDING OUR SUSTAINABLE FUTURE - Soluții Sustenabile pentru mediul construit" este un proiect inițiat de ARDLD în anul 2022 și aflat anul acesta la a treia editie. Importanța acestui proiect a fost deja confirmată de succesul primelor ediții și astfel – ca o confirmare a valorii acestui proiect - ediția din 2024 se va desfășura în parteneriat cu Departamentul de Dezvoltare Durabilă al Guvernului.

Proiectul se concentrează pe informarea, conștientizarea și responsabilizarea cadrelor din învățământul universitar, a specialiștilor din administrație, companii publice și companii private, a studenților, masteranzilor și doctoranzilor din domenii conectate direct sau indirect cu problematica mediului construit, a reprezentanților societății civile, dar și a publicului larg, în ceea ce privește problematica legată de impactul mediului construit asupra îndeplinirii țintelor stabilite de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă la nivel global, interacțiunea dintre mediul construit și mediul natural și legătura dintre mediul construit și calitatea vieții.

Proiectul vizează crearea legăturilor parteneriale, de colaborare și conlucrare dintre mediul academic, mediul privat, societatea civilă și administrația publică locală și centrală.

Mediul construit trebuie înțeles ca fiind mult mai mult decât o colecție de clădiri. Acesta reprezintă cadrul pentru activitatea umană și cuprinde clădiri (rezidențiale, comerciale, industriale, specializate), spații publice, parcuri și alte locuri amenajate, clădiri și monumente istorice, străzi și trotuare, infrastructură edilitară și rutieră, precum și orice alt tip de infrastructură necesară nevoilor generale ale societății.
Mediul construit - definit astfel pe scară largă - are impact direct asupra mediului natural și schimbărilor climatice, reprezentând, în același timp, un factor esențial pentru calitatea vieții.

Mediul construit este responsabil pentru o parte semnificativă a consumului nostru de energie și resurse: 50% din toate materialele extrase, 30% din consumul de apă, 40% din consumul de energie și 36% din emisiile de CO2 în faza de utilizare. În același timp, carbonul încorporat în mediul construit a fost estimat la 10-12% din totalul emisiilor de carbon din mai multe state membre ale Uniunii Europene.

Deșeurile din construcții și demolări reprezintă unul dintre cele mai grele și mai voluminoase fluxuri de deșeuri generate în UE (25% - 30%).

Această problemă generală poate fi analizată din perspectiva următoarelor elemente:

Eficiența energetică/ Decarbonizarea/ Economia circulară și utilizarea eficientă a resurselor în mediul construit/ Inovația și abordarea holistică/ Responsabilitatea colectivă/ Implicarea cetățenilor în acțiuni concrete menite să asigure sustenabilitatea mediului construit.

Deși poate părea că este un domeniu rezervat specialiștilor, mediul construit reprezintă un factor extrem de important pentru viața de zi cu zi a fiecăruia dintre noi. Petrecem 85% din timpul vieții noastre într-un spațiu construit, iar acest lucru ne afectează direct calitatea vieții. De aceea, conștientizarea acestui rol determinant și educația referitoare la sustenabilitatea mediului construit reprezintă elemente fundamentale pentru implicarea în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă la nivel global.

Proiectul "BUILDING OUR SUSTAINABLE FUTURE - Soluții Sustenabile pentru Mediul Construit" oferă publicului țintă oportunitatea de a înțelege problematica extrem de complexă a mediului construit și legătura directă dintre sustenabilitatea mediului construit și atingerea țintelor stabilite de Obiectivele Globale de Dezvoltare Durabilă.

Începând cu anul 2025, proiectul va include organizarea a 7 conferințe regionale corespunzătoare regiunilor de dezvoltare (Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, Centru) și a unui SUMMIT INTERNAȚIONAL la București.

PREZENTAREA PARTENERIATULUI ARDLD-DDD

Colaborarea ARDLD – DDD se desfășoară în mai multe domenii, începând cu schimburi de experiență, dezbateri publice și diverse acțiuni comune la nivel național și internațional.

Parteneriatul cu SGG - Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă pentru derularea conferințelor regionale din 2024 din cadrul proiectului ARDLD Building our sustainable future – soluții sustenabile pentru mediul construit” ne onorează și subliniază rolul de catalizator și liant al DDD în domeniul dezvoltării durabile, precum și angajamentul și sprijinul DDD pentru proiecte și inițiative care promovează sustenabilitatea și dezvoltarea durabilă.

Media

PDF